söndag, maj 26, 2013

Prag dag 4

Sista dagen i Prag var mulen och regnig. Vi skulle besöka Prags Internationella baptistkyrka för att vara med på deras gudstjänst innan vi skulle ta flyget tillbaka till Sverige. Det var en väldigt trevlig upplevelse, med fantastisk lovsång och trevlig gemenskap. Kul. Resan hem gick bra, fast flyget blev en timme försenat vid starten, lite av tiden flögs in under resan och vi blev inte så sena. Anders hämtade oss och det var skönt att åka bil hem. 

lördag, maj 25, 2013

Prag dag 3

Kulturfestival på torget var dagens höjdpunkt. Köpte luffarslöjds arbeten (två halsband) och chips på pinne. Det var roligt. Fin dans och härlig musik. Ett besök på Karlsbron och klocktitt hör till när man är i Prag och det pressade även vi in på vår resa. Eftermiddagen spenderades med att åka tillbaka till förorten där jag köpte keramikfatet, för jag hade upptäckt att det var flisor borta från fatet och jag hatar trasiga saker. Så ett byte var tvunget att få till, köpte ett orage fat i stället och så plockade jag på mig en mugg med fat också. Man kan ju aldrig få för många udda koppar med fat?! Mer shopping hanns med också, på Prags hemslöjdsbutik. Traditionsenligt målade påskägg, pärlor och en tvål som doftade apelsin köpte jag. 

fredag, maj 24, 2013

Prag dag 2

Efter frukostbuffén på hotellet begav jag mig tillsammans med Tant Elisabet till en berömd leksaksaffär på andra sidan floden. Den stod omnämnd i guideboken som en sevärdhet och skulle ha ett stort utbud av lokala leksaker. I mitt huvud, såg jag en mycket stor butik framför mig, vet inte varför eftersom det i guideboken faktiskt stod att det skulle vara en liten butik. Vi höll på att missa den helt, för den var verkligen liten och obetydlig från utsidan. Insidan på butiken hade leksaker från golv till tak och det var en ganska imponerande syn. Köpte en speldosa, Elisabet shoppade desto mer. Efter leksaksbutiken hittade jag en trevlig hantverksbutik, med emaljkost. Den var trevlig, köpte ett roligt emalj halsband (en katt i tre delar). Sedan åkte vi spårvagn, bara för att se mer av Prag. Klev av när vi såg en butik med barnkläder. I samma stadsdel fanns en trevlig keramikbutik. Köpte ett trevligt rött fat där. Sedan åkte vi tillbaka till hotellet. Lämnade av dagens shoppingskörd och åt lunch på en restaurang i närheten av hotellet. Soppa till förrätt och lasagne till varmrätt. Hyfsat gott det med, inte det godaste jag har ätit i livet men mättande. Efter lunchen begav vi oss till en marknad och strosade runt där tills vi blev trötta och regnet drog in över oss, då tog vi fika paus. På väg tillbaka till hotellet tog vi fel spårvagn, klev av på fel ställe och irrade runt på inte den närmsta vägen till hotellet, så när vi väl var hemma igen var det skönt att krypa ner i sängen och se film på datorn, "En oväntad vänskap". Till middag åt vi romchoklad (och lite till)...

torsdag, maj 23, 2013

Prag dag 1

 
Flygresan gick bra liksom transporten till Hotellet, åkte hotellets egen minibuss direkt från flygplatsen till hotellingången. Väldigt bekvämt om jag får säga det själv. Efter att jag installerat mig på hotellet, begav jag mig till första bästa restaurang för att intaga lunch. Det blev Kycklingspett med inlindat bacon med broccoli. Verkligen väldigt gott. Efter lunchen begav jag mig mot Gamla stan för att påbörja shoppingen. Nej, skämt å sido, begav mig mest till Gamla stan för att insupa kultur och arkitektur, avnjöt en klassisk konsert också som varade i en timme. Den var en halvtimme för lång, så i efterhand var jag glad att jag inte hamnade på konserten som var en och en halv timme i katedralen. På stadens bibliotek hade de en häftig skulptur, gjord av böcker och spegelglas. Hur cool som helst. Eftermiddagsfikat intogs på TGF, Jordgubbs cheescake mums! Sängarna på hotellrummet var väldigt vackra men hårda, fast enligt mig är det bättre än när de är för mjuka. Det var i alla fall skönt att krypa ner i sängen efter första dagen i Prag.

onsdag, maj 22, 2013

Idag jobb, imorgon Prag!

Borde ägna dagen åt att förbereda min resa till Prag, istället går jag till jobbet! Men sedan har jag en lucka mellan 16.00 och 18.00 för att leta upp pass och guideböcker och packa. Eventuellt blir det tid för sådant mellan 22.00 och 23.00 när jag har kommit hem igen och innan jag måste sova. Hur skall detta gå?! Varför måste man jobba?

tisdag, maj 21, 2013

En vanlig dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet innebär en hel del roliga saker. Det är inte alla som känner så inför sitt jobb, så jag har kanske tur. Alla dagar är inte briljanta förstås, det finns inslag som solkar ner arbetsdagarna. Men mitt motto är ju att "se det goda runt omkring mig" och om man fokuserar på det ser man guldklimparna mer än sotflagorna. Hur ser då en vanlig dag ut? Jo, jag börjar klockan åtta varje morgon, precis när frukosten är över. Ibland kommer barn instormande och vill skapa en ny planet, en raket eller bygga en cirkusmanege andra gånger drar jag ut på gården och rensar ogräs med barnen eller planterar ett frö eller sätter plantor i jorden. Vid nio tiden kan jag ibland bygga på SL-bussen med de yngre barnen, eller tillverka egenhändigt komponerad cement av: sand, tapetklister, lim och gipspulver. Vid elva tiden serveras lunch av varierad kvalité, diarré soppan tillhör inte favoritmaten men fisken brukar vara god. Efter lunchen läser jag en bok eller två och sedan leker jag lite grann (och rasten får inte glömmas bort, den är dagens viktigaste komponent har jag fått lära mig). Efter rasten väntar ett eftermiddagspass i ateljén, då får jag lära mig allt om det nya solsystemet som växer fram och så tillverkas cirkus-sjöjungfrufenor för fullt. Vid halv tre tiden serveras mellanmål och sedan får jag jaga barn om jag skall hitta några som vill gå in i ateljén. En dag i veckan hittar småttingarna in i min ateljé, då får jag ligga i om jag skall hinna med i svängarna. De utforskar miljön med hela kroppen och springer runt, runt, runt. De har så kul. Men oftast kan jag använda eftermiddagstiden till att beställa saker, reflektera, dokumentera och städa ateljén. Ibland får jag tid över och kan gå ut på gården och leka pirat och lära mig fäktas av piratkaptenen på Blåklockan.Vid halv fyra tiden slutar jag vissa dagar och andra dagar är jag kvar till klockan fyra, allt som oftast stannar jag ett bra tag efter att jag borde ha gått. Anledningen är antagligen att jag är långsam eller ambitiös. Så här ser en helt vanlig arbetsdag ut i mitt liv, visst blir ni avundsjuka? Det borde ni bli! Fast det var ju sant, jag struntade i att ta med sotflagorna, så det låter ju bättre än vad det är. Jag hoppas att höstterminen blir mindre sotig...

onsdag, maj 08, 2013

7 saker man kan göra om man har en värdelös dag

Vaknade med samma värdelösa känsla inom mig som jag hade när jag gick och lade mig igår. Så på morgonkvisten Googlade jag på sökorden: "Vad skall man göra om man har en värdelös dag?" och fick upp en sida som hade svaren:  "7 tips på vad man kan göra om man har en dålig dag".

1. Byt miljö.

"Att jobba i en ny miljö kan damma av hjärnan lite grann och dessutom kan du få nya idéer bara av att titta på nya saker runt omkring dig."
Jag tror att det är nyttigt och bra att byta perspektiv ibland! Som förskollärare kan jag faktiskt byta miljö ganska ofta och dessutom med stöd av Läroplanen, som ett pedagogiskt inslag i verksamheten. Det är bra!

2. Var tacksam över det du har.

"Gör en lista med alla dina framgångar och allt bra som har hänt i ditt liv hittills. Jag lovar dig att du kommer få en adrenalin-kick bara av att tänka på allt. Alla har något positivt som har hänt i deras liv. Det handlar bara om vilken inställning vi har och hur mycket vi väljer att fokusera på det som faktiskt är bra."
Här håller jag också med, i psykologin kallas detta för Kognitiv Beteende Terapi, det man till vardags kallar KBT. Det är mycket modernt och psykiatrin erbjuder alla denna metod för helande och upprättande, oavsett symptom och diagnos. Helt knasigt och ineffektivt, om man inte har de behov/besvär som KBT faktiskt kan hjälpa mot. Men att fokusera på det goda och vackra runt omkring förändrar faktiskt tillslut hur man ser på saker och ting. Det har jag lärt mig göra. Så det är inte ofta jag hamnar i depp-läget (förutom nu då).

3. Ändra ditt sätt att tala.

"Våra ord har större inflytande över våra liv än vad vi faktiskt tror. Undersökningar har visat att människan tror mer på vad hon själv säger, än på vad någon annan säger. Det räcker inte med att bara sluta tala negativt, du måste börja tala positivt! Både du och andra snappar upp vad du säger och det får en positiv -eller negativ effekt på ditt liv beroende på hur du talar om dig själv. Dessutom blir du en så mycket trevligare människa att umgås med, om du är positiv. Så börja säga positiva saker om dig själv och ditt liv!"
Tänkvärt! Det får bli min enda kommentar, eftersom jag just nu inte förmår göra något av det... men det låter ju bra!

4. Ändra ditt sätt att tänka.

"Det är minst lika viktigt att tänka rätt, som att tala rätt. Faktum är att allt vi säger eller gör börjar med en tanke. En människa som konstant talar negativt, har någonstans börjat negativt. Samma sak gäller för positiva människor. Så tänk på, vad du tänker på!"
Det förklarar en hel del! Inte undra på att kollegerna på jobbet är så jobbiga...Nej skojade bara, men det ligger något i det. Jag omges av två negativa pooler på mitt jobb, de påverkar mig så att jag blir modlös (utöver mitt eget dysfunktionella liv, det finns en hel del negativa pooler i det också.) Så det handlar om att leta upp andra positiva källor och hämta kraft från dem, så att jag i min tur får kraft att bryta de negativa pooler som omger mig. Och det börjar med mig!

5. Omge dig med positiva människor.

"Checka din vänskapskrets, kanske har du fler sura citroner runt omkring dig än vad du har insett. Man kan vara vän med alla, men man ska noga se över vilka man släpper in i sin närmaste vänskapskrets. Man blir som man umgås, är ett gammalt uttryck som finns kvar än idag och bär på en djup men enkel sanning; de du umgås med har en stark inverkan på din personlighet."
Check! Redan gjort detta. Det var bra för mig, så det är något jag kan rekommendera.

6. Städa eller byt inredning.

"Själv blir jag glad av att städa och göra fint runt mig, och då pratar jag inte om att dammsuga, sopa eller torka golv. Inte heller tvätta eller gå ut med soporna vilket är sjukt trist. Vad jag syftar på här är att göra det fint och mysigt runt mig. Slänga gammalt skräp, sortera kläderna i färgordning, köp nya saker till kontoret eller sortera alla smycken i små askar. Allt för att sätta igång den där kreativa delen av hjärnan." 
Det är ju trevligt att ha det prydligt och sorterat, stilrent och tomt. Det är mitt ideal, men som jag aldrig når upp till. Så den här punkten kommer inte att få min dag att kännas mindre meningslös. Kanske hjälper den Dig, vad vet jag?

7. Träna.

"Att gå till gymmet eller ta en joggingrunda kan förändra hela din dag. Ingen känner egentligen för att gå till jobbet på morgonen, om man har en dålig dag, men efter lite träning mår man bättre både fysiskt och psykiskt. Detta höjer motivationsnivån drastiskt."
Detta får mig att tro att författaren till dessa 7 tips, inte är förskollärare utan någon med flextid alternativt en extremt morgonpigg typ som först bakar brödkakor på morgonen, joggar en timme, äter frukosten och sedan prick klockan 8.00 befinner sig på kontoret. Jag är inte typen, som kan genomföra ett träningspass innan jobbet på morgonen. Kämpar för att orka iväg på träning efter jobbet, även det är oftast ett omöjligt projekt. Jag måste hitta motivationen någon annanstans. 

tisdag, maj 07, 2013

Nu skall jag leva livet.

Men hur gör man? Lever livet alltså? Funderar över vad som är viktigt. Vad jag skall uppnå innan jag faller död ner. Livet har valt en livsväg åt mig, att vara singel och veta att min släkt inte kommer leva vidare genom mig. Vet inte om mitt liv hade sett annorlunda ut om jag inte hade utsatts för övergrepp, från det att jag var liten tills jag blev stor. Nu är min själ alltför trött och sliten för att ha en relation av det slaget med någon. Jag orkar knappt vårda mina vänskapsrelationer, jag har tur de frodas fastän de får väldigt lite näring.

Det är bara ibland som mina tankar jagar mig. Fastän jag vet att det inte är någon idé att grubbla över det förflutna och saker jag inte kan påverka, så sker det emellanåt. Jag kan inte göra något åt det förflutna det som har varit, har varit. Det är framtiden som jag kan påverka.Vad skall jag göra av tiden som ligger framför mig? När vardagen slår mot mig, så känner jag mig inte alltid så himla framgångsrik. Som till exempel när jag förra året valde att lämna en arbetssituation som inte var bra för mig, men tillslut hamnade på ett sämre ställe. Eller att jag, trots att jag mår bättre, har mer ångest och fortfarande dissocierar i tid och otid. Eller att kroppen värker, från topp till tå. Otur eller karma? Ja, ibland undrar jag. Som kristen skall jag förstås inte tro så mycket på karma, det hör ju andra religioner till. Fast det är kämpigt det där, att känna att man ligger efter liksom hela tiden. Att man aldrig når det där framgångsrika, det där som man borde uppnå innan man faller död ner.